SOCIAL MEDIA

9 tips για να διαχειριστείτε τα Social Media της επιχείρησης σας

Μια επιτυχημένη τοπική επιχείρηση είναι αυτή που καλλιεργεί σχέσεις με τους πελάτες της. Μια επιχείρηση που οι άνθρωποι μιλούν γι αυτή και κάνουν θετικά σχόλια. Μπορείτε να σκεφτείτε ένα καλύτερο διαδικτυακό μέρος από αυτό των Social Media; Εκεί μπορείτε να αλληλεπιδράσετε, να μοιραστείτε και να ξεκινήσετε συζητήσεις για την επιχείρησή σας.

Την ίδια στιγμή βέβαια πολλές είναι οι επιχειρήσεις που δίνουν μάχη κυριολεκτικά για να μπορέσουν να καταφέρουν να έχουν σωστή επαφή με τα Social Media, κάτι που πρέπει να κάνουν, αλλά δεν ξέρουν το πώς.

Εδώ παραθέτουμε μερικές βασικές συμβουλές
1. Ποιες πλατφόρμες πρέπει να χρησιμοποιήσω;

Πολλές τοπικές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν ήδη το πρώτο και πιο προφανές ερώτημα: ποια πλατφόρμα πρέπει να χρησιμοποιήσω; Ποια είναι αυτή που είναι ιδανική για εμένα; Υπάρχουν πάρα πολλές, πρέπει να έχω ένα προφίλ σε όλες;
Είναι πολύ καλύτερο να έχετε ένα ή δύο πολύ ενεργά προφίλ από δέκα σιωπηλά. Αλλά ποια θα πρέπει να επιλέξετε;

Σκεφτείτε ποια χρησιμοποιούν οι πελάτες σας.
Επειδή πχ το Facebook είναι ένα πολύ δημοφιλές μέσο, δεν σημαίνει ότι είναι και το ιδανικό για εσάς και το κοινό σας. Κάντε έρευνα, πχ ρωτήστε τους πελάτες σας στο φυσικό κατάστημα, ή τηλεφωνικά.

2. Δώστε χρόνο

Θα χρειαστεί χρόνος, επιμονή και μια στρατηγική για να ξεκινήσετε. Επίσης, διατηρήστε τις προσδοκίες σας ρεαλιστικές: οι followers σας δεν θα αυξηθούν εν μία νυκτί. Μην περιμένετε από τους χρήστες να σας ακολουθούν αμέσως μετά τη δημιουργία ενός προφίλ. Πρέπει να επενδύσετε σε χρόνο.

3. Δημιουργήστε σχετικό περιεχόμενο

Πρέπει να βεβαιωθείτε ότι τα μηνύματα / αναφορές / προωθήσεις / άρθρα σας αξίζουν να μοιραστούν. Με άλλα λόγια, το περιεχόμενό σας πρέπει να είναι σχετικό και αξιόλογο. Αυτό είναι σίγουρα κάτι που δείχνει δύσκολο. Αλλά στην ουσία δεν είναι και τόσο.

Παρουσιάστε τα προϊόντα σας, φωτογραφίες με προσφορές που αξίζει να μοιραστείτε. Δώστε κάποιες συμβουλές και αναφέρετε μικρά χρήσιμα μυστικά.

Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο, τηλέφωνο, κείμενο που λέει "Sponsored THREEQUE ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΩΛΗΣΕΙΣ ME FACEBOOK CAROUSEL ADS Businessi herevic Discover opportunities Creative Team Comment 3Q"

4. Δημοσιεύετε τακτικά

Αυτό που είναι επίσης σημαντικό είναι να είστε ενεργός και να δημοσιεύετε τακτικά στην σελίδα σας. Κάθε πλατφόρμα είναι μοναδική. Για παράδειγμα, το Facebook προσφέρει πολλές δυνατότητες για κοινή χρήση περιεχομένου σε διάφορες μορφές, όπως φωτογραφίες, βίντεο ή ανάρτηση συνδέσμων στον ιστότοπό σας. Ιδανικά, οι άνθρωποι εκεί μπορούν να μοιραστούν εύκολα το περιεχόμενό σας και να σας βοηθήσουν να αναπτύξετε τη βάση των ακόλουθων σας.

Ορισμένες πλατφόρμες, όπως το Twitter, είναι εξαιρετικές στην αφοσίωση του κοινού καθώς μπορείτε πολύ εύκολα να εντοπίσετε όταν κάποιος σας αναφέρει. Αν αποφασίσετε να μεταβείτε στο Twitter, προσπαθήστε  για να αλληλεπιδράτε με το κοινό, απαντώντας σε σχόλια, retweeting, reposting και συμμετέχοντας σε συνομιλίες με hashtag ή απαντήσεις.

Τι γίνεται αν θέλετε κυρίως να δημοσιεύσετε φωτογραφίες και βίντεο; Μπορείτε να το κάνετε και αυτό! Χρησιμοποιήστε το Instagram, το Snapchat ή το YouTube. Εάν χρειάζεστε μια πιο επίσημη προσέγγιση, το LinkedIn μπορεί να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να συμμετάσχετε σε διάφορες ομάδες που σχετίζονται με την επιχείρησή σας και να συμμετέχετε σε συνομιλίες.

5. Προσθέστε τις σωστές πληροφορίες

Τα προφίλ Social Media είναι και σας επιτρέπουν να προσθέσετε όλες τις βασικές πληροφορίες της επιχείρησης σας όπως το όνομα, τη διεύθυνση, έναν αριθμό τηλεφώνου και την διεύθυνση προς τον ιστότοπό σας. Πρέπει να διατηρείτε αυτές τις πληροφορίες συνεπείς σε όλες τις πλατφόρμες. Με αυτόν τον τρόπο θα διευκολύνετε τις μηχανές αναζήτησης και τους πελάτες σας να σας βρουν.

6. Χρησιμοποιήστε hashtags
Τα Hashtags σας επιτρέπουν να συνδέσετε την ανάρτηση σας σε ένα μεμονωμένο θέμα, χωρίς να χρειάζεται να προσθέσετε μια εκτενή εισαγωγή. Χρησιμοποιήστε πολλά hashtags που ταιριάζουν και να είναι σχετικά με την αντίστοιχη ανάρτηση.

7. Μην πουλάτε απλώς

Όταν αλληλεπιδράτε με τους πελάτες σας, δεν πρέπει όλη σας η προσπάθεια να στέκεται μόνο στην πώληση. Προσπαθήστε να δημιουργήσετε φιλικές σχέσεις. Μπορεί να κοστίζει χρόνο, υπομονή και προσπάθεια, αλλά αξίζει τον κόπο. Όσο περισσότερο ασχολείστε, τόσο περισσότερα άτομα θα γνωρίζουν για εσάς και τόσο ευκολότερο θα βρίσκουν τον ιστότοπό σας και θα χρησιμοποιούν ξανά και ξανά το προϊόν ή την υπηρεσία σας.

8. Χρησιμοποιήστε εικόνες υψηλής ποιότητας και έξυπνο κείμενο

Βρείτε φωτογραφίες που δεν χρήζουν δικαιωμάτων και φτιάξτε ένα έξυπνο κείμενο για να προσεγγίσετε το κοινό σας. Μπορείτε να τραβήξετε με δικά σας μέσα τα προϊόντα σας ή την εταιρία σας σε καλής ποιότητας φωτογραφίες και να αναρτάτε με αντίστοιχο κείμενο. Πειραματιστείτε και βρείτε αυτό που ταιριάζει στο δικό σας κοινό.

9. Μετρήστε την προσπάθεια σας

Παρακολουθήστε προσεκτικά τις τάσεις και την αφοσίωση του κοινού στις αναρτήσεις σας. Εάν θέλετε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα Social Media και την επισκεψιμότητα που οδηγεί στον ιστότοπό σας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις ετικέτες UTM και το Google Analytics για να μετρήσετε την προσπάθεια σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Μην τα παρατάτε… Ένας τελικός παράγοντας που θα πρέπει να αναφέρουμε  όταν πρόκειται για τα Social Media για τις μικρές επιχειρήσεις είναι η αποφασιστικότητα. Για να λειτουργήσει σωστά, πρέπει υπομονή και συνέπεια. Μην αποθαρρύνεστε μετά από μια απογοητευτική εμπειρία.